Galeristide meistrikursuse kevadseminar. Ühe meediumi ja ühe teose galerii: alustamine, väljakutsed, tagasiside

Neljapäeval, 31. märtsil 2022 toimub Galeristide meistrikursuse kevadseminar “Ühe meediumi ja ühe teose galerii: alustamine, väljakutsed, tagasiside”, mille teema on ühele meediumile või ühe teose eksponeerimisele keskenduva galerii töö. Kursuse juhendajad on Leedus tegutsevad kunstiprofessionaalid: (AV17) galerii galerist Kristina Mizgirytė-Kryžauskė ning apiece galerii asutajad Dr. Aušra Trakšelytė & Milena Černiakaitė.

 

Intensiivseminar on avatud nii magistritaseme üliõpilastele, kellel on huvi kaasaegse kunsti vastu või kes on varasemalt kaasaegse kunsti väljal töötanud kui ka praktiseerivatele galeristidele, kuraatoritele, kunstivahendajatele, kultuurikorraldajatele ja kunstnikele.

 

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) eestvedamisel on alates 2012. aastast viiel korral toimunud Galeristide meistrikursus, mille eesmärk on anda osalejatele teadmisi kunstimaailma toimimisest. Kursus pakub professionaalset kunstikorralduse, kureerimise ja galeriinduse alast koolitust nii praktiseerivatele kui ka alustavatele kunstiprofessionaalidele.

 

Galeristide meistrikursuse kevadseminari töökeel on inglise keel ja see toimub Kai kunstikeskuse auditoorium-kinosaalis (Peetri 12, Tallinn).
Hind ühele osalejale on 40€. Registreeri siin.

 

Päevakava:

 

Kell 13—14.00: Ühele meediumile keskenduv galerii – väljakutsed ja saavutused

Lektor: Kristina Mizgirytė-Kryžauskė

Kristina Mizgirytė-Kryžauskė juhitav, alates 2011. aastast tegutsev (AV17) on ainuke Leedu galerii, mis keskendub ainult kaasaaegsele skulptuurile, objektipõhisele kunstile ja installatsioonile. Loeng kirjeldab alles välja kujuneva kunstituru keskkonnas ühele meediumile fokuseeritud eragalerii loomisega seotud väljakutseid. Käsitletakse teemasid alates publiku kaasamisest ja julgustamisest, huvi tekitamisest meediumi vastu ning galerii panust kultuuripoliitikasse ja majandusse.

 

Kell 14.30—16.00: Ühe-teose-galerii korraldus apiece galerii näitel  

Lektorid: Dr. Aušra Trakšelytė & Milena Černiakaitė

Leedus tegutseva ühe-teose-aknagalerii apiece loojad Dr. Aušra Trakšelytė ja Milena Černiakaitė jagavad oma kogemusi galerii käimalükkamisest  ja tegutsemisajast: kontseptsiooni väljatöötamine, kuratoorsed väljakutsed, kunstnike valimine, rahastuse leidmine, arvustused ja kriitikute tagasiside. Lektorid tutvustavad loengu käigus lühidalt oma tausta ja kogemust erinevate sündmuste ja projektide juures, mis aitab mõista nende jõudmist ühe-teose-galerii pidamiseni. Samuti annab loeng lühiülevaate Leedu omaalgatuslikust kunstiväljast, keskendudes sotsiaalsetele, majanduslikele ja kunstipoliitilistele aspektidele Leedu kaasaegse kunsti raamistikus.

 

Lektorite tutvustused:

 

Kristina Mizgirytė-Kryžauskė (elab ja töötab Vilniuses) on alates 2011. aastast tegutseva, kaasaaegsele skulptuurile, objektipõhisele kunstile ja installatsioonile keskenduva (AV17) galerii asutaja ja direktor. Ta on õppinud Bologna ülikoolis kunstiteadust ja  Londoni Ülikooli Goldsmith College’is kunstikorraldust ja -poliitikat. Enne (AV17) asutamist töötas Mizgirytė-Kryžauskė Christie’s oksjonimajas ja White Cube galeriis Londonis.

 

Dr. Aušra Trakšelytė (elab ja töötab Vilniuses) on kunstiteadlane, vabakutseline kuraator, kunstikorraldaja ja  ja 2018. aastast tegutseva apiece galerii kaasasutaja. Ta on kaitsnud Vilniuse Kunstiakadeemias doktorikraadi ning on olnud 2014. aastast samas kõrgkoolis magistritaseme õppejõud. Trakšelytė on olnud kaasaegse kunsti väljal tegev ligi 20 aastat, kirjutades artikleid, esseesid ja näitusearvustusi, kureerides näitusi ning andes loenguid Leedus ja mujal. Ta on osalenud 53. Veneetsia Biennaali Leedu paviljoni korradlustöös, 7. Manifesta biennaali tiimis, organiseerinud platvormi KultFlux tööd ja Vilniuse Tänavakunsti festivali.

 

Milena Černiakaitė (elab ja töötab Vilniuses) on disainer, vabakutseline kuraator ja 2018. aastast tegutseva apiece galerii kaasasutaja. Ta on olnud kunstiväljal tegev alates 2015. aastast, töötades kunstnik Visvaldas Morkeviciuse produtsendina. Viimasega koostöös korraldas Milena rahvusvahelise näituse ja fotokataloogi “Public Secrets” väljaandmise. Ta osales internetipõhise galerii panke.gallery ning offline digiprojekti router.gallery asutamisel Berliinis. Lisaks on ta käivitanud kaasaegse ehtekunstisarja “MISSHAPEN”.

 

Galeristide meistrikursuse kevadseminari korraldamist toetavad Euroopa Regionaalarengu Fond ja Kultuuriministeerium.

 

Graafiline disain: Henri Kutsar