TMW Tallinna Neljapäev 28. märtsil

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus korraldab Tallinn Music Weeki raames 28. märtsil spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu Tallinna Neljapäev, millest võtavad osa Vaal galerii, Temnikova & Kasela galerii, Haus galerii, Okapi galerii, Positiiv galerii, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus ja EKA Galerii. Galeriiõhtul näeb eriilmelistel näitustel nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värsket loomingut. Galeriides toimuvad õhtu jooksul näitusetuurid ning on võimalik tutvuda galeristide ja kunstnikega.

 

Galeriide vahel liikumiseks tuleb appi tellitud buss.

 

Galeriiõhtu programm:

 

17.00 Vaal galerii (Tartu mnt 80d)

Maarit Murka näitus “Escape room nr.1”

Tegeledes ruumi ja keskkonnaga, muudab Maarit Murka näitusepinna tajude ja meelte mänguks läbi looduse ja tehisliku keskkonna elementide. Kunstnik näitab, kuidas tohutu linnastumine tingib eluslooduse taandumise ja inimese kontrolli tagajärjel muutuvad iseenesest mõistetavad elemendid absurdiks. Maarit Murka, kes on publikule tuttav peamiselt maalikunstnikuna, töötab sageli ka installatsiooni, fotograafia, video, graafika ja ja muude meediumidega. Oma loomingus viitab Murka kaasaja ühiskonna intriigidele, kus indiviidid peavad võtma teatud hoiakuid ja positsioone.

Galeriituuril toimub kohtumine kunstnikuga ja esitletakse dünaamilist installatsiooni “Talking Heads”.

 

17.30 Temnikova & Kasela galerii (Lastekodu 1)

Helena Keskküla, Anna-Mari Liivranna, Inga Meldere, Ann Pajuväli, Jaanus Samma & Sigrid Viiri grupinäitus “Post Winter Mixtape”

Näitusel astuvad noored kunstnikud dialoogi juba tunnustatud, Temnikova & Kasela galerii poolt esindatavate kunstnikega. Läbi näituse joonistuvad välja kuue kunstniku loomingu paralleelid ja sarnasused, mis tekitavad nende vahel vormilise ja teemakäsitlusliku koostoime.

Galeriituuril tutvustab näitust Lilian Hiob Temnikova & Kasela galeriist.

 

18.00 Haus galerii (Uus 17)

Rühmituse NEO*EKS*PRE*POST näitus “PUNK-BAROKK”

Varieeruva koosseisuga rühmitus NEO*EKS*PRE*POST, üks esimesi trash-esteetika lipulaevu siinmail, astus esmakordselt üles üle 30 aastat tagasi. Nüüd randuvad nad Haus galeriis, lastiks rühmituse presidendi, kunstniku ja sisearhitekti Andro Kööbi abstraktsed maalid ning professori, kunstniku ja keraamiku Urmas Puhkani skulptuursed vormid; lipukirjaks suurlinlikult mäslev ilu ja punklik barokk.

Galeriituuril viib kunstnik külalised galeriikeldris ülesseatud glamuursesse kaosesse.

 

18.30 Okapi galerii (Niguliste 2)

Temuri Hvingija, Shalva Khakahanašvili ja Zura Arabidze näitus “Ideal Black”

“Ideal Black” on fotonäitus, mida esitleva kolme kunstniku ühisjooneks on nende päritoluriik Gruusia. Ehkki kõik on üles kasvanud ja hiljem elanud eri riikides, on kunstnike teostes siiski selgelt tuntav ühisosa ja viited päritoluriigile, seda nii visuaalse esteetika kui ka teemade valiku puhul. Lisaks Gruusiale ühendab kunstnikke ka armastus musta värvi vastu, mis peegeldub nende loomingus.

Galeriituuril tutvustab näitust kunstnik ja Okapi galerii galerist Temuri Hvingija.

 

19.00 Galerii Positiiv (Roo 21a)

Silvia Pärmann “Without”

Fotograaf Silvia Pärmann uurib näitusega “Without” mahajäetud elukeskkonna omalaadset dramaatilist poeesiat. Aja kulgedes muutuvad kunagised tuhandeid inimelusid nõudnud kriisikolded sujuvalt tumeturismi atraktsioonideks. Üheks tumeturismi sihtpunktiks on peale Tšernobõli katastroofi kummituslinnaks muutunud Prõpjat, mis ehitati kunagi tuumajaama töötajatele. Silvia Pärmann on portree- ja dokumentaalfotograaf ning reisiajakirjanik, kelle looming on saanud auhinnalisi kohti erinevatel fotokonkurssidel.

Galeriituuril toimub kohtumine kunstnikuga, kes tutvustab näitust ja oma loomingut.

 

19.30 Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Telliskivi 60a)

Esitlus “Dokfotos on lugu” ja tutvumine Juhan Kuusi pärandiga

Dokfoto Keskuses on fookuses fotograaf Juhan Kuusi lugu ja looming. Juhan Kuusi näol on tegemist ainulaadse karakteri ja suurepärase fotograafiga, kelle avastas Eesti jaoks keskuse üks eestvedajaid Toomas Järvet. Galeriituuril räägib Toomas Järvet lugusid Juhan Kuusist ja tema Eesti fotograafia valdkonda mõjutanud pärandist. Järveti isiklikud kokkupuuted Kuusiga ja temast dokfilmi tegemine on viinud erinevate jälgedeni, mis lisavad mehe loole ilmekaid nüansse.

 

20.00 EKA Galerii (Põhja puiestee 7)

Erinn Michelle Coxi näitus „üksildus on aeglaseim surm: reekviem igatsusele”

Ameerika päritolu Erinn Michelle Coxi uue ehtekollektsiooni debüütnäitus väljendab füüsilist ja emotsionaalset lämbumistunnet, mida ta kogeb meeleheitlikult ja hirmunult teise järele igatsedes. “Me kõik sünnime teatava pistva valuga oma hinges, milleks on üksildus: sügav valu, mis lähtub vajadusest, et keegi täidaks tühimiku, mida muul moel täita ei saa, siiras meeleheide, mis läheb sujuvalt emotsionaalsest ja psühholoogilisest füüsiliseks üle,” sedastab näituse saatetekst. Erinn Michelle Cox õpib EKA-s ehte-ja sepakunsti magistrantuuris.

Galeriituuril toimub kohtumine kunstnikuga, kes tutvustab näitust ja oma loomingut.

 

Tallinna Neljapäev on osa Tallinn Music Weeki kunstiprogrammist, mille raames toimub lisaks galeriiõhtule laupäeval, 30. märtsil algusega kell 16 tänavakunsti ekskursioon Telliskivi loomelinnakus. Ekskursiooni korraldab Tartu Pseudo Tours ja selle viib läbi Salme Kulmar.

 

TMW Tallinna Teisipäev 2018.

 

Lisainfo:

Kadi-Ell Tähiste

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus
kadi-ell@ecadc.ee
53541041