Galeristide meistrikursus 2020

Kursuse toimumisaeg: I moodul 5.–6. oktoober ja II moodul 12.–13. oktoober 2020. III ja IV moodul toimuvad kevadel 2021

Kandideerimise tähtaeg: 1. oktoober 2020

 

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) eestvedamisel toimub tänavu sügisel Tallinnas viiendat korda galeristide meistrikursus, mis pakub professionaalset kunstikorralduse, kureerimise ja galeriinduse alast koolitust nii praktiseerivatele kui ka alustavatele kunstiprofessionaalidele. Kursuse eesmärgiks on anda osalejatele teadmisi kunstimaailma toimimisest.

 

5.-13. oktoobrini toimuv galeristide meistrikursus annab osalejatele mitmekülgsed teadmised rahvusvahelisest kunstimaailmast ja selle dünaamikast oma valdkonna spetsialistidelt. Kogenud ekspertide Anna Goetzi, Piia Kallase ja Maarin Ektermanni juhendamisel saavad kursusel osalejad teadmisi erinevate kuraatoripraktikate kohta, õpivad aja- ja enesejuhtimist ning analüüsivad hiljuti toimunud näitusi, mis esitavad väljakutseid valitsevatele ühiskondlikele narratiividele.

 

4-päevane intensiivkursus on avatud nii magistritaseme üliõpilastele, kellel on huvi kaasaegse kunsti vastu või kes on varasemalt kaasaegse kunsti väljal töötanud kui ka praktiseerivatele galeristidele, kuraatoritele, kunstivahendajatele, kultuurikorraldajatele ja kunstnikele. Galeristide meistrikursuse töökeeleks on inglise ja eesti keel. Kolmele kursuse läbinule avaneb võimalus osaleda arenduskeskuse välispraktikal rahvusvahelistes institutsioonides 2021. aastal.

 

Anna Goetz                          Piia Kallas                             Maarin Ektermann

 

Moodul I: Anna Goetz. Kuraatoripraktika ja dekoloniaalne diskursus 

5.–6. oktoober kell 14.30–18.00

 

Lektor ja kuraator Anna Goetz keskendub oma praktikas valitsevatele ühiskondlikele hierarhiatele, narratiividele ja struktuuridele väljakutseid esitavatele  kunstistrateegiatele. Seminaris analüüsitakse hiljuti toimunud näitusi ja algatusi, mis püüavad institutsionaalseid ja hierarhilisi lähenemisi dekonstrueerida ning teistsuguseid jutustusviise kaasata. See tähendab autoriteedi üleandmist ja teistele häältele kõlapinna võimaldamist, et kaasata ka nende kogemust. Veelgi enam, arutleme avatult enda projektide ja lähenemisviiside üle ning vaatleme seeläbi  kriitiliselt enda positsiooni kunstimaailma taristute sees. Moodul toimub inglise keeles.

 

Moodul II: Piia Kallas ja Maarin Ektermann. Kuidas ennast juhtida?

12.–13. oktoober, kell 14.30–18.00

 

Tööelu ja erialane eneseteostus nõuab pidevat vormisolekut, paindlikkust, suutlikust toime tulla paralleelselt mitme projektiga ning töötamist koos erinevate inimestega. Selle kõigega toime tulemiseks peaks inimene enesega hästi läbi saama, suutma end teadlikult analüüsida ning mõistma enda käitumise mõju teistele. Selline mõistmine ei tule aga üksnes ratsionaalselt pinnalt, vaid hõlmab terviklikult inimese käsitlust, kus on oluline nii sisemine heaolutunne kui ka teadmised ja oskused, mis aitavad saavutada paremaid tulemusi. Parem enesejuhtimise tase – enese motiveerimine, kiire otsustamine, stressiga toimetulek, enesehoole mitte unarusse jätmine – tagab parema soorituse ja suurema rahulolu. Seminaril pööratakse eraldi tähelepanu ajajuhtimisele, samuti läbipõlemisele ja selle ennetamisele. Moodul toimub eesti keeles.

 

Praktiline informatsioon

 

Toimumispaik: Kai kunstikeskuse auditoorium, Peetri 12, Noblessner, Tallinn

Maksumus:  I ja II moodul kokku 100€ / Üks moodul 60€

Taotlusvorm galeristide meistrikursusele registreerimiseks on leitav siin.

Registreerimine on avatud kuni 1. oktoobrini 2020.

 

Lisainfo: kadri@ecadc.ee

 

Õppejõud

 

Anna Goetz on Mehhikos elav kuraator ja kriitik. Tema poolt viimati kureeritud näituseprojektide hulka kuuluvad Banu Cennetoğlu 2019. aasta isikunäitus K21 Kunstsammlung NRW-s Düsseldorfis ning Alia Faridi, Claire Fontaine’i, Gabriella Torres-Ferreri ja Georgia Sagri grupinäitus “Stage Of Maneuvers”, mis oli osaks 2019. aasta Viini galeriide festivalist curated by. Anna on Méxicos toimuva kunstimessi ZONA MACO uue FORO sektsiooni kuraator ning mitme mahuka grupinäituse, teiste seas näiteks Méxicos esitletud suurprojektide “Where do we go from here?” (2019) ja “Casa Tomada” (2018) algataja. Perioodil 2013–2017 oli Anna Frankfurdi Moodsa kunsti muusemi MMK kuraator, kus ta oli seotud Ed Atkinsi, Laure Prouvosti, Florian Heckeri, Mathieu Kleyebe Abonnenci, Isa Genzkeni ja Subodh Gupta isikunäituste kureerimisega. Hetkel tegeleb Anna uue interdistsiplinaarse dialoogiplatvormi algatamisega Méxicos, mille eesmärk on uurida harjumuspäraseid sotsiaalseid konstruktsioone ja struktuure, mis kujundavad tavamõtlemist.

 

Piia Kallas on suurte kogemustega tippjuht, kes on omandanud kaks majandusega seotud magistrikraadi. Piia alustas oma karjääri Hansapangas ning jätkas ehitus- ja kinnisvara valdkonnas töötades. Viimaseks pikaajaliseks töökohaks oli Riigi Kinnisvara AS, kus ta juhatuse liikmena osales ettevõtte juhtimises 13 aastat. Lisaks tegutses Piia aastaid Eesti vanima disainipoe Nu Nordik ühe osanikuna ning on esindanud maalikunstnik Sirje Runget. Täna nõustab ta ettevõtteid paremate töökeskkondade disainimisel ettevõttes Scene Consulting OÜ ning  osaleb Workplace Evolutionaries Estonia liikumises.

 

Maarin Ektermann on kunstitöötaja, kes tegeleb kaasaegse kunsti korraldamise ja vahendamisega erinevates vormides juba ligi 15 aastat. Viimased suuremad projektid on koos Mary-Ann Talvistuga algatatud väikemuuseumeid ja kunstnike dialoogi asetav „Kunstnikud kogudes” (2017 –), Sigrid Viiri soolonäituse “Võltspuhkaja” kureerimine EKKMis (2019) ning koos Henri Hütiga kultuurielu rituaale ümber mõtestav RESKRIPT Kanuti Gildi SAALi egiidi alt (2019–). Sügisel 2020 on ta alustamas ka uue alternatiivharidus-platvormiga proloogkool. Igapäevaselt töötab ta Eesti Kunstiakadeemias Üldteooriaainete keskuse juhataja ja lektorina ning juhib Klassikaraadios kord kuus eetris olevat saadet Kunstiministeerium (koos Indrek Grigoriga).

 

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus

 

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus (EKKAK) on mittetulunduslik organisatsioon, mille peamiseks eesmärgiks on Eesti kaasaegse kunsti rahvusvahelise nähtavuse suurendamine ning Eesti kaasaegse kunsti välja toetamine ja arendamine. Oma partnerinstitutsioone ühendava organisatsioonina on EKKAK eesmärgiks rahvusvaheliste partnerlussuhete loomine kaasaegse kunsti väljal. EKKAK tegevust toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond ja Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium.

 

Kai kunstikeskus

 

Kai kunstikeskus on Noblessneri sadamalinnaku mereäärne kultuurisüda, mis põimib põnevalt piirkonna ajaloo ja ajastuhõngulise arhitektuuri kaasaegse kunsti- ja kultuurimaailmaga. Üle 100-aastases muinsuskaitsealuses hoones on avatud on tipptasemel näituseruum, sajakohaline auditoorium-kinosaal, ühiskontor kultuurivaldkonna eestvedajatele ning tegutseb rahvusvaheline residentuuriprogramm. Keskuse tegevuses on olulisel kohal kunstiprofessionaalidele mõeldud koolitused ja seminarid. Lisaks kunstiteemasid käsitlevale õppele toimuvad Kais ka õigus-, maksundus-, kommunikatsiooni- ja turunduskoolitused, mis on kohandatud kultuurivaldkonna eripärale.

 

Toetajad

 

Galeristide meistrikursus viiakse läbi Eesti Kunstiakadeemia, Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi toetusel.

 

Galeristide meistrikursus 2018. Foto: Johan Pajupuu